fbpx

AMERIGO | Internationale toppers tijdens Masterclass

Afgelopen woensdag vond de eerste Amerigo Masterclass plaats bij Van Olst Horses in Den-Hout. De Masterclass van het zadelmerk is een initiatief van distributeur JRS in samenwerking met haar sponsored riders.

“De Amerigo Masterclass heeft als doel paardensporters en liefhebbers meer inzicht te geven in het functioneren van hun paard en hoe ze hier mee om kunnen gaan om het beste uit hun paard te halen,” aldus Judith Janssen van JRS. Het gevarieerde programma startte met een seminar anatomie door Amerigo zadeldesigner Peter Menet.

Peter Menet: “Onze zadels laten je niet per se winnen, maar ze maken de weg naar de winst vrij.” Menet nam de 150 consumenten en dealers mee in een zadelpassessie en gaf ze een aantal tips om knelpunten te verhelpen. “Als ruiter oefen je voordat je iets doet al invloed uit op je paard. Ieder mens is scheef, en daardoor zit je altijd licht scheef op je paard. Dit is in essentie niet erg, maar een verkeerd liggend zadel kan er wel voor zorgen dat de rug van je paard verkeerd belast wordt, waardoor hij gaat compenseren.” Verder is het belangrijk om erop te letten dat de ogenschijnlijk makkelijke kant van je paard, eigenlijk de kant is die hij ontlast, de juist de kant waar de uitdaging ligt.

In het tweede deel van het programma verschenen Amerigo’s topruiters in de piste. Grand Prix amazones Anne van Olst en Charlotte Fry gaven een kijkje achter de schermen tijdens het trainen van de goedgekeurde hengsten Nespresso (v. Negro) en Everdale (v. Lord Leatherdale). De Finse 5* springamazone Nina Fagerström gaf de bezoekers tips om je paard tijdens de springtraining soepeler en gehoorzamer te maken. Ook liet ze het belang van een ‘happy athlete’ zien. Nina: “Tijdens het springen moet je paard alle ruimte hebben om ongehinderd zijn sprong te kunnen maken. Naast een goed passend zadel help je je paard ook door zelf goed in balans te zitten en mee te kijken naar waar je heen wilt.” Er werd afgesloten met een cross-country demo. Onder begeleiding van Ilonka Kluytmans reden eventing amazones Marcelle de Kam en Renske Kroeze een alternatief indoor eventing parcours met hun ervaren paarden. “Door te werken met creatieve opstellingen en het aanrijden van de hindernissen vanuit verschillende lijnen en hoeken leer je je paard te focussen op de sprong die voor hem komt. Dit geeft je niet alleen profijt in de cross, maar kan ook voor springpaarden erg verfrissend werken”, aldus Ilonka. “Daar komt het verbeteren van je eigen balans tijdens het rijden van deze oefeningen nog eens bij.”

Peter Menet kijkt tevreden terug op de dag. “Ik hoop dat we de mensen een inkijk hebben kunnen geven in de mogelijkheden van onze zadels en manieren om hun training te verfijnen, en zo ons steentje bij te dragen aan The Winning Technology”. JRS geeft aan het concept van de Amerigo Masterclass als onderdeel van hun programma op te nemen. “Het is een perfecte manier om onze dealers op hoog niveau te trainen, zodat zij de filosofie van Amerigo zo goed mogelijk uitdragen en de ruiters en amazones kunnen helpen in het vinden van het beste zadel,” aldus Judith: “Daarnaast zien we uiteraard onze consumenten graag terug tijdens de volgende editie!”

Amerigo Masterclass