Het juiste bit in 4 stappen

,
sprenger juiste bit bitten

Een goed passend bit komt de communicatie tussen ruiter en paard ten goede. Daarom is het kiezen van het juiste bit enorm belangrijk. Er zijn echter zoveel mogelijkheden, dat het soms lastig is om de juiste keuze te maken. Aan de hand van 4 eenvoudige stappen helpt Sprenger je bij jouw bitkeuze.

Het juiste bit gaat altijd samen met een goede basis. Een gezond paard dat goed getraind is. Daarbij moet je ook rekening houden met het niveau van zowel ruiter als paard. Hoe meer ervaring de combinatie heeft, hoe verfijnder de hulpen kunnen zijn om een nog beter resultaat te behalen.

STAP 1: De juiste maat

Om te zorgen dat het bit goed in de mond ligt, is het belangrijk dat het de juiste maat heeft. Hiervoor kijk je naar zowel de dikte als de lengte van het mondstuk.

De dikte van het bit kun je gemakkelijk zelf bepalen door te kijken hoeveel ruimte er in de mond is. Dit doe je met de ‘2-vingertest’. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en leg ze ter hoogte van het bit dwars over de tong heen. Afhankelijk van de druk die je voelt, kies je de dikte van het mondstuk:

  • Veel druk -> weinig ruimte in de mond -> dun mondstuk -> 14 mm
  • Geen tot weinig druk -> genoeg ruimte in de mond -> dik mondstuk -> 16 mm

Een te klein bit knelt in de mondhoeken van je paard, terwijl een te groot bit door de mond heen kan bewegen. Daarom is de juiste lengte van je bit ook zeer belangrijk. De lengte hangt overigens wel samen met de zijdelen die je kiest (stap 3). Om je te helpen met de lengte, heeft Sprenger de bitmeterkaart ontworpen. Hiermee meet je gemakkelijk welke maat geschikt is voor jouw paard. De kaart is verkrijgbaar bij een Sprenger dealer bij jou in de buurt.

STAP 2: Het juiste mondstuk

De meeste mondstukken zijn enkel of dubbel gebroken. Enkel gebroken bitten werken in op de rand van de tong en op de onderkaak. Als je een hulp geeft, vormt het bit een V waardoor druk op de tongrand toeneemt en de druk in het midden vermindert. Bij enkel gebroken bitten kan het zijn dat het scharnierpunt in het gehemelte drukt. Dit heet het notenkrakereffect. Let er dus altijd goed op of er genoeg ruimte is in de paardenmond of kies een bit dat naar voren toe scharniert zoals de Dynamic RS of de Turnado. Het mondstuk van deze bitten is 45 graden naar voren gedraaid om te voorkomen dat het bit in het gehemelte prikt.

Paarden die een laag gehemelte hebben of weinig ruimte in de mond, hebben vaak meer baat bij een dubbel gebroken bit. Dit mondstuk verdeelt de druk over een groter oppervlakte van de tong. Belangrijk is om hierbij goed te kijken naar het tussenstukje. Als deze te breed is, kunnen de scharnierpunten knellen op de tongrand.

Ongeacht je keuze voor een dubbel of enkel gebroken bit, is het belangrijk te kijken naar de vorm van het bit om vervelende drukplekken te voorkomen. De dubbel gebroken Sprenger KK Ultra is anatomisch gevormd en heeft een extra smal tussenstuk. Daarnaast is het mondstuk 45 graden naar voren gedraaid voor een comfortabele inwerking op de tong.

De Dynamic RS is ergonomisch gevormd (gebogen takken) waardoor het de vorm van de paardenmond optimaal volgt. Hierdoor heb je een directere inwerking van je hulpen. Ook dit mondstuk is 45 graden naar voren gedraaid voor een optimale drukverdeling.

STAP 3: De juiste zijdelen

Bitten zijn voorzien van losse of vaste zijdelen. Een losse ring heet ook wel watertrens. Deze kan draaien en haalt eventuele storingen vanuit de ruiterhand weg. Een watertrens mag altijd iets meer uitsteken om te voorkomen dat de mondhoek vast komt te zitten tussen de bitring en het bit.

Bij de vaste ringen zijn er veel verschillende mogelijkheden, zoals de D-trens of bustrens. Het voordeel van een vaste ring is dat hulpen directer doorkomen en dat het bit stiller in de mond ligt. Dit is bijvoorbeeld fijn bij sensibele paarden. Daarnaast zitten deze zijdelen direct tegen de wang waardoor zijwaartse teugelhulpen worden ondersteund.

Sommige zijdelen hebben een hefboomwerking. Denk bijvoorbeeld aan de pelham of multi-ring. Deze bitten geven bij een hulp niet alleen druk op de tong, maar ook achter de oren. Hierdoor heb je meer controle. Bitten met een kinketting werken ook in op de kin. Deze worden vaak gebruikt voor sterke paarden of als je meer verfijning in de hulpen wilt (denk aan de Stang & Trens).

STAP 4: Het juiste materiaal

Het materiaal van je bit, kan veel invloed hebben op de aanname. Je paard moet speeksel aanmaken om het bit goed aan te nemen. Om hem hierbij te helpen, zijn alle bitten van Sprenger gemaakt van het materiaal Sensogan. Dit is een legering van koper, mangaan en zink. Koper zorgt ervoor dat het bit oxideert en een zoete smaak afgeeft. Alleen koper gebruiken kan echter niet, omdat het bit dan te zacht wordt. Door het toevoegen van mangaan wordt de legering hard en behoudt het de oxidatie. Sensogan geeft gedurende de hele training een evenredige oxidatie voor een optimale aanname van het bit.

Heb je na het lezen van deze blog nog hulp nodig bij het kiezen van het juiste bit? Neem dan gerust contact met ons op of vraag jouw Sprenger dealer om hulp.

Mis geen enkele tip en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.